Aanwezig zijn op forums.

Forums, Facebookgroepen etc zijn heel geschikt om een mening over iets naar buiten te brengen. Zie dit verhaal. Het voordeel is dat het gericht is en ruimte open laat voor commentaar en voor aanvullingen. Het grote nadeel is het getrol. Specialisten zoals Bram V. van Guldencoin hebben het tot grote hoogte en een behoorlijke bekendheid gebracht.

Forums kun jezelf opzetten, zoals bijvoorbeeld deze. Je kunt ook forums van anderen gebruiken zoals ondergetekende nu aan het doen is.

Het nadeel is dat veel forums alles verwijderen wat niet zint. Daardoor is vrijheid van meningsuiting op forums en facebookgroepen niet gegarandeerd, wat zeker in een toch wat anarchistische omgeving zoals cryptogeld niet zo moeten mogen.

Strikte moderatieregels zijn dan ook een absolute noodzaak inclusief toezicht door een aantal moderatoren op de naleving. Het mag NOOIT in handen van ťťn man liggen omdat dit vraagt om subjectieve beoordeling.

Al met al vraag goed beheer van een forum of facebookgroep best wat werk. Regelmatig posten van zaken is noodzakelijk om het levendig te houden. Zakt dit in, dan ligt hier een taak van de moderators. Materiaal is met enige creativiteit altijd wel te vinden.