Advocate marketing

Een aanpak van marketing die op zich al oud is maar in de tijd van de social media opnieuw de kop heeft opgestoken is advocate marketing.

We hebben het dan over het enthousiast maken van loyale klanten die spontaan hun liefde voor het betreffende product uit gaan dragen. En dat ook nog eens belangeloos doen. Een heel goed voorbeeld is Apple waar de volgers van het product kamperen voor de winkels als iets nieuws van hun lievelingsfabrikant uitkomt.

Op een soort religieuze manier wordt het product verdedigd. Punt daarbij is dat sommigen het imago van het bedrijf aan hun eigen imago koppelen. Deze mensen bezitten geen iphone, de iphone is een doel van hun bestaan aan het worden. Ook bij voetbalsupporters en dragers van bepaalde merkkleding zie je vergelijkbaar fanatisme voor een naam of een product.

In de cryptowereld komen we het ook tegen. En ook hier hebben voor- en tegenstanders meestal weinig argumentatie om het eigen gelijk te bewijzen of het ongelijk van de ander aan te tonen. De weinig verheffende "welles/nietes" discussies op Facebook laten dat prima zien.